1 Ekim 2015 Perşembe

FİZİĞE NEREDEN BAŞLAMALI

Ancak ana hatlarıyla söylemek gerekirse LYS kapsamında 4 büyük konu var:

1. Hareket ve bağlı konular (Harmonik, Düzgün Dairesel, Eğik Atış, Keppler..)
2. Elektrik ve bağlı konular (Elektrik Alan, Kondansatör, EMK, Eşdeğer Direnç..)
3. Manyetizma ve Bağlı Konular (Elektromanyetik İndüksiyon, Alternatif Akım, Elektromanyetizma..)
4. Atom Fiziği (Nükleer Fizik, Dalgalar, Işık Teorileri..)


Fiziğe Nasıl Çalışmalı?

Fizik dersi vereceğim öğrencilerime ilk derse başlamadan önce Fen derslerine bakışını sorarım. Aldığım cevap genelde "Biyoloji ile Kimya'yı yapıyorum da Fizik'te çok zorlanıyorum" oluyor. Öğrencilerimin denemelerdeki netlerine baktığımda ise çoğunlukla durumun tam öyle olmadığını, bazen Fizik netlerinin diğer Fen netlerinden fazla olduğunu görüyorum. Aslında "Fizik'te zorlanıyorum"dan kastedilen çoğu zaman "Fizik'ten korkuyorum" oluyor.

Biyoloji ve Kimya soruları büyük ölçüde bilgiye ve bir miktar da bu bilgilerin yorumlanmasına bağlı. Fizik sorularında ise bilginin yanısıra genellikle temel matematik bilgisi gerekiyor. Çok basit matematik işlemlerine gerek duyulmasına rağmen öğrencinin gözü korkuyor. Biyoloji sorusunu okuduğunda biliyorsa işaretliyor, bilmiyorsa geçiyor. Fizikte ise bilip bilmemesinden bağımsız olarak daha soru üzerinde uğraşmadan ürküyor. Çünkü hiçbir fizik sorusu bir bakışta cevaplanamaz.

Fizik dersine çalışırken programı iki aşamalı yapmak gerekir. Çünkü YGS'deki soru yaklaşımıyla, LYS'deki soru yaklaşımları birbirinden oldukça farklı. Ancak bundan da önce bazı Fizik kitaplarının girişinde "Fizik için gerekli Matematik" diye bir bölüm vardır: Burada oran-orantı, sıralama, basit alan, hacim hesaplamaları gibi Fizik'te ihtiyaç duyabileceğiniz temel matematik bilgilerinin özeti yer alır. Eğer Matematik'le ilgili endişeniz varsa önce bu bölümden başlamakta fayda var.

Şimdi YGS'ye bakalım: YGS kapsamındaki fizik soruları yaklaşık 20 farklı konuyu kapsamaktadır. Bu konuları vektör, kuvvet, basit makinalar, ağırlık merkezi, doğrusal hareket, iş ve enerji, kütle, hacim, özkütle, basınç, kaldırma kuvveti, genleşme, ısı ve sıcaklık, elektrostatik, elektrik akımı, manyetizma, ışık, mercekler ve aynalar ile ses olarak sayabiliriz.

Ortaokuldan yeni mezun başarılı bir öğrenciye sorarsak bu konuların hemen hepsini iyi bildiğini söyleyecektir. Burada belki ağırlık merkezi ve manyetizma konuları daha liseye yönelik görünüyor. Ancak, YGS seviyesinde çıkabilecek bir manyetizma sorusunun da tabiki temel düzeyde bir soru olacağını söylemek gerekir. Fizik konuları da tıpkı geometri gibi basit birkaç formülden oluşur. Örneğin Kütle-Hacim-Özkütle ilişkisini anlatan "m=d.v" gibi. Ama Fizik'te kavramları anlamak, her zaman formülden önce gelir. Özkütle'nin ne demek olduğunu anlayamadan isterseniz 100 tane formül ezberleyin, bir işe yaramaz. Ama kavramı anladığınızda çoğu zaman formüle bile ihtiyaç duymazsınız. Hatta formülü bile kendinizin çıkartabileceği durumlar olduğunu göreceksiniz.

Kısaca, YGS konuları ortaokul (ve Lise1'de de tekrar edilen) müfredatını içerdiği için az çok zaten bildiğiniz konular. Bu durumda yapılması gereken, konuları hızlıca tekrar edip, test çözmek ve seviyenizi görmek. Eksik olduğunuz konular üzerinde tekrar çalışın. Eğer bir konuyla ilgili testte %80'lerde doğru cevap veremiyorsanız, mutlaka konuyu tekrar çalışın. Eğer sadece belli soru tiplerinde zorlanıyorsanız, o zaman da o soru tipleriyle ilgili farklı kaynaklardan da soru çözün.

Bütün YGS konularını çalıştıysanız bir genel deneme sınavı alın ve sadece Fizik kısmını çözmeyi deneyin. Eskiden Fizik soru sayısı Fen bölümünde belirgin şekilde diğer derslerden fazlaydı. Artık bu makas yok. Şu an YGS'de 14 Fizik sorusu var. Tabiki başarı görece bir kavramdır ancak genel bir bakışla 0-5 doğrunuz varsa tüm konuları mutlaka baştan çalışmalı, 6-9 doğrunuz varsa temeli oluşturduğunuzu bilerek Fizik korkunuzu üzerinizden atmalı ve konuları temel düzeyde değil de daha detaylarıyla çalışmalı, 10-12 doğrunuz varsa sadece yanlış yaptığınız soruların konularını belirlemeli ve eğer sürekli aynı konulardan yanlış yapıyorsanız o konuları tekrar çalışmalı, eğer 13-14 doğrunuz varsa da kendinize çikolata almalısınız :)

Gelelim LYS'ye. YGS'deki konu başlıklarını verirken biraz altbaşlıklara kadar inmiştim. LYS'yi de bu şekilde kırmaya kalkarsam konu sayısı 50'ye kadar çıkabilir. Ancak ana hatlarıyla söylemek gerekirse LYS kapsamında 4 büyük konu var:

1. Hareket ve bağlı konular (Harmonik, Düzgün Dairesel, Eğik Atış, Keppler..)
2. Elektrik ve bağlı konular (Elektrik Alan, Kondansatör, EMK, Eşdeğer Direnç..)
3. Manyetizma ve Bağlı Konular (Elektromanyetik İndüksiyon, Alternatif Akım, Elektromanyetizma..)
4. Atom Fiziği (Nükleer Fizik, Dalgalar, Işık Teorileri..)

Başka bir deyişle, Lise1, Lise2, Lise3 ve Lise4 fiziği. Bu 4 başlığı, 4 ayrı ders gibi çalışmanızı öneriyorum. Yani programınızı yaparken bugün Fizik çalışacağım diye değil de bugün hareket çalışacağım ya da elektrik çalışacağım diye düşünmek daha verimli olabilir. Çünkü bütününe baktığınızda Fizik gerçekten korkutucu görünüyor ama parçalara bölerek çalıştığınızda anlaşılmayacak bir konu yok.

Genellikle aynı konudaki formüller birbiriyle bağlantılıdır. Bu yüzden öğrenmesi ve akılda tutması kolaydır. Fizikteki soru çeşitliliği azdır. Genellikle aynı konuyla ilgili farklı kitaplardaki sorular birbirine benzer. Fizik sorularının çözümünde matematiğe ihtiyaç duyma oranı çoktur ama çözüm için gerekli matematik seviyesi düşüktür.

LYS Fen Bilimleri sınavında Fizik'ten 30 soru sorulmaktadır. Bu da çalıştığınız hemen her konudan soru geleceğini gösterir. Bu nedenle Fizik'te çok başarılı olacağınızı düşünmeseniz bile sakın dersi hepten boşvermeyin. 4 konumuz var dedik. iki tanesine odaklansanız 15 net yapabilirsiniz. Ne kadar çalışırsanız, onunla orantılı olarak netlerinizi artırma fırsatınız var. Öğretmen olarak en inanmadığım cümle şudur: "Ben Fizik dersini yapamam, Elektrik konusunu zaten anlayamam..". Aslında bu cümlenin anlamı "ben uğraşmak istemiyorum"dur. Diğer dersleri yapabiliyorsan bunu da yapabilirsin. Ama öğrenmek emek ister, terlemeyi göze almak gerekir.

Sevgili kardeşim, tabiki hangi okula gittiğini, geçmiş dönem eğitimini, seviyeni bilmeden uzaktan yorum yapmak kolay değil. Ancak, yazımda belirttiklerimi dikkatli okumanı öneririm. Fiziği bir bütün olarak değil, parça parça anlamaya çalış. Konular zor geliyorsa, sana en basit gelen konudan başla. Testlerini çözebildiğinden emin olana kadar üstüne git. Başkası 2 saat çalışıyorsa, sen 5 saat çalış. Mutlaka başaracaksın. Dershaneye gidiyorsan, dershane hocandan yol göstermesini iste. İmkanın varsa özel ders al. İkisini de yapamıyorsan iyi bir ders kitabı al. FDD yayınlarını tavsiye ederim. Eğer seviyesi zor geliyorsa, seviyene yakın bir kitaptan çalışmayı dene. Ama mutlaka üstüne git. Başarılar dilerim..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder